Posao se ne čeka, nego pravi i traži


Kako bi to bilo lepo da možemo lako da nađemo posao, i za to što radimo, dobijamo dostojanstvenu platu. Onu koja će izdržati do sledeće. Ali to je “davno prošlo vreme”. Postoje dve opcije: da sedite i kukate, ili udahnete duboko, popričate se sobom i sami sebi napravite kakav-takav posao.

Kako ovo nije lokalni već regionalni (a i globalni) problem, lepo je kada imate podršku u tim trenucima u kojima skačete u “ladnu vodu”. Zato je jedna žena, zmajica, preduzetnica, Kristina Ercegović iz Zagreba, napravila “BusinesCafe”. Meni bliske dame bile su i na prethodnom radnom druženju, a nakon onog juče, žao mi je što nisam i ja. E evo zašto i drugima treba da bude.

“Mikser” u Beogradu je bio pun, doduše, mahom žena. Mnoge znam od ranije. Zato sam i upoznata sa činjenicom da je većina radila u većim sistemima, pazite, radila, ne samo bila – zaposlena. I da su u nekom trenutku prelomile i krenule u pokretanje privatnog biznisa. Iz raznh ali sličnih razloga, znate ih većinu: radno vreme često 7 dana u nedelji po 10-12 sati, privilegovane “tamo neke i neki”, plata koja liči na dečiji džeparac, mobing, nerazumevanje, pa i dosada, nezadovoljstvo…pa i otkazi iz raznih razloga. Pale i uspešno ustale. Pali i uspešno ustali. I evo nas na događaju čiji je cilj da nas približi jedne drugima, da razmenimo znanja, isustva, energiju, ako možemo pomognemo i inspirišemo.

1914555_10208972737781634_4757920048943804519_n

Jasmina i ja strpljivo gradimo portal “Antistres vodič”, prihvatajući nova znanja i tehnike

To se i desilo. Trojica momaka preduzetnika, gosti organizatorke, izneli su nam svoja loša i dobra iskustva, pričali smo o srpskim brendovima, zakonima, kreditima, olakšicama, razmenili ideje i zabavili se. Za našim stolom bilo je veselo, kao što vidite. Isidora Kemiveš, cura koju na skali od 1 do 5 ocenjujem sa 10,  koja je svoju kreativnu energiju i ideje sama pretvodila u brend i kojima sama sebe izdržava, istovremeno studirajući na 2 fakulteta, profesor Dragan Varagić, čovek koji svojim primerom dokazuje da nikad niste stari da učite i napredujete, rekla bih ekspert za nove tehnologije (uvek imam za njega milion pitanja, srećom, strpljivo na njih odgovara”) i autor knjige “Kako do posla u 21. veku” iz koje shvatate da nema opravdanja što stagnirate. Tu smo Jasmina na Stefanović i ja, sa portala “Antistres vodič”, da naučimo nove stvari i upoznamo nove zanimljive ljude, i Nataša Vukićević, žena sa milion originalnih i zanimljivih ideja, jedna od autorki prvog regionalnog festivala o roditeljstvu “Roditeljstvo novog doba” i raznih drugih projekata (ne tražite je na fotki, stigla je kasnije, pravo s posla). A da radimo samo to! Nego nema mesta ni da se pola nabroji…

Da nisu mali stolovi (normalni, nego je nas bilo više), na fotografiji bi nas bilo još. I svakog dana, čini mi se, sve nas je više. Vi do sledećeg dvosatnog druženja, planiranog za 25. maj, na istom mestu, razmislite želite li više, i u kom smislu. Ako je reč o novcu, razmislite još jednom. Ako vam je do slobode i samostalnosti, dođite. Ako verujete u sebe, mislite da je život jedan i da ga ne treba olako trošiti, ako imate ideje, volite da radite, ne stidite se ni jednog posla, ovakva druženja su za vas. Ukoliko ste svesni da se dobijanjem diplome učenje ne završava već zapravo tek počinje, ukoiko jednako cenite posao čistačice i direktorke dok je pošteno zarađen svaki dinar, imate strpljenja i energije da prelazite preko prepreka, napredujete sa povremenim proklizavanjima – onda se vidimo krajem maja.

Da čujemo koriste savete, upoznamo se i razmislimo kako da pomognemo jeni drugima, da nas bude više, i da svi budemo uspešni i zadovoljni.

Jer, jedno sigurnoiradno mesto za jedan život je stvar prošlosti. Platu retki dobijaju, većina treba da je zaradi, niste na poslu nego radite, i posao retko možete da dobijete, a i tom dobijaju obično prethodi karijera tokom koje ste posao tražili i pravili.

2 comments on “Posao se ne čeka, nego pravi i traži

  1. SandraK on said:

    E, sad znam ko stoji iza “Antistres vodiča” 🙂 Raduje me što su nam utisci slični.

  2. Željka Zebić on said:

    Hvala puno!